Президентът Румен Радев очаквано върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за

...
Президентът Румен Радев очаквано върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за
Коментари Харесай

Президентът върна избора на Гешев без да му даде оценка

Президентът Румен Радев очаквано върна на Висшия правосъден съвет (ВСС) предлагането за назначението на Иван Гешев за нов основен прокурор. Като аргументи за решението си той уточни единствено процедурни нередности, които биха подкопали доверието на обществото в държавното обвиняване, и не посмя да даде оценка на самата кандидатура. Сега на ход още веднъж е Висш съдебен съвет, който има право да избере същия претендент, без да стартира нова процедура. Ако изборът на Гешев бъде доказан, конституцията задължава Радев да подпише указа за назначението му. В противоположен случай рискува процедура по импийчмънт. 

Според Радев изборът на нов основен прокурор визира всеки български жител и по тази причина се изисква да бъдат разсеяни всевъзможни подозрения дали назначеният на тази служба ще пази публичния интерес, правата на жителите и върховенството на закона. " И преди съм заявявал, че чакам същинско съревнование сред претенденти, а не официално осъществяване на процедурата по желание. Издигането на един-единствен претендент освен я лиши от състезателност, само че и лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор – по този начин нужни за неговата нелека и виновна задача ", установи президентът. По негови думи  " белег на демократичната страна е съществуването на други възможности при заемането на висши държавни длъжности ". " Подходът за издигането на един претендент бе подсилен и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да уточни втори ", припомни Румен Радев. Според него изразената масирана поддръжка за Иван Гешев от страна на институциите, включително ДАНС и Министерство на вътрешните работи, е взела превес над мненията от неправителствените и магистратските организации, висшите учебни заведения и научните организации, сложени под общия знаменател на гражданското общество. Радев беше безапелационен, че единствено позициите на последните би трябвало да бъдат публикувани на уеб страницата на Висш съдебен съвет. 

" Благодаря на президента, че съблюдава конституцията и се произнесе в рационален период. Процедурата продължава ", съобщи пред " 24 часа " Иван Гешев.

Часове преди президентът да разгласи решението си, Съюзът на съдиите в България се обърна към Румен Радев с апел да не подписва указа. В своето мнение съсловната организация отбелязва, че въпреки чуването на единствения претендент от правосъдните кадровици да е траяло 10 часа, изборът не е бил транспарантен. " В хода на разискването основният прокурор Сотир Цацаров съобщи недвусмислено, че решенията кой да бъде определен за основен прокурор и ръководители на двете висши съдилища до момента са били вземани в други две здания, а не от самия Висш съдебен съвет. Подобно изказване съдържа изказвания за рискова замяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в правосъдната власт ", пишат съдиите. Според тях биографията и последвалото чуване на Иван Гешев не убеждават, че определеният дава отговор на условията от Закона за правосъдната власт за придържане и налагане на висок етичен стандарт. 

На радикално противоположното мнение са от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. Двете организации изпратиха общо писмо до Европейската комисия, в което настояват, че се оказва невиждан политически напън върху Висш съдебен съвет и върху президента, с цел да бъде дискредитиран изборът на Иван Гешев за основен прокурор. Те дори дават като образец публикации в български медии, които съгласно тях съдържат " манипулативни изказвания ", целящи да дискредитират съответни магистрати, които подкрепят Гешев - изявления в  " Капитал " със заглавие " Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев " и в " Сега " със заглавие " Франтишек - път към висшето прокурорско общество ". В тази връзка се напомня, че държавното обвиняване излезе с позиция, в която се споделя, че " прокуратурата е изцяло наясно, че повода за персоналните офанзиви в медиите против магистрати са извършените през последните години следствия, с които директно или индиректно бяха наранени разнообразни корпоративни, политически и бизнес ползи ".

В интервала, през който президентът обмисляше решението си дали да подпише указа за назначението на Гешев за основен прокурор, хиляди жители стачкуваха на няколко пъти пред Съдебната палата и Министерския съвет. 

Премиерът и президентът влязоха в словесна престрелка кой ще носи отговорността за избора на Иван Гешев за нов основен прокурор. " В историята ще бъде записано, че това е станало по времето на президента Румен Радев. Първият човек в страната се споделя Румен Радев, не Бойко Борисов. Защо да се залепи на нас? Всичко е в този момент в ръцете на Румен Радев ", разяснява Борисов. " Премиерът има голямо въздействие във Висш съдебен съвет. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правораздаването, който по закон имаше правото, а съгласно мен и задължението, да издигне втори претендент, с цел да има действително съревнование ", отвърна президентът. 

 

ПРОЦЕДУРА

Президентът не разяснява призива на  " Правосъдие за всеки "  да попита Конституционния съд дали при вероятно връщане на предлагането на Висш съдебен съвет за назначаването на Гешев за основен прокурор процедурата би трябвало да стартира изначало, или е задоволително номинацията му да бъде прегласувана. По закон президентът може да насочи такова искане към Конституционен съд и по-късно - в случай че Висш съдебен съвет избере още веднъж Гешев за основен прокурор и Радев към този момент не може да откаже да подпише указа. Ако Конституционен съд се произнесе, че процедурата е била противоконституционна, Висш съдебен съвет ще би трябвало да започва нова.

 

ДЕЖАВЮ

Президентът Румен Радев за повторно от началото на мандата си демонстрира противоречие с решение на Висш съдебен съвет. Той върна указа за назначението на ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков, само че Висш съдебен съвет прегласува кандидатурата и Радев трябваше да подпише.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР